Kaletepe ve Vadideki Şelale Foto Trek

Kaletepe ve Vadideki Şelale rotası son derece etkileyicidir. Şimdi bahar başında etrafında yeşile döndüğü vakitlerde yükseklerden derin vadilere bakmak için çok güzel bir yerdir. Yaklaşık 10 km lik bu yürüyüş rotasında yürüyüşün seyri yürümek anlamında tek düze devam etmez ve bir çok noktada son derece güzel fotoğraflar sunar.

Fotoğraf Gezisi Programı

Konum olarak Kızılcahamam coğrafyasında yer alır. Eğrekkaya barajının doğusuna düşer. Yürüyüşümüz 1300 metre irtifada bir köyden başlar . Kaletepe zirvesi ise 1917 metrededir. Bu yüksek mevkii, batısında oldukça sarp yamaçlar ve uçurumlar barındırır. Bu duvarlar üzerinde köyden görülebilen  oda ve mezarlar bulunur. Biz yürüyüşümüze köyden başlayıp sarp yamaçların hemen altına doğru doğu istikametinde 1 km yürüyeceğiz ve 1500 metre irtifaya ulaşmış olacağız.

Buradan duvardaki yerleşim alanlarını görmek ve fotoğraf çekmek mümkün. Eğer ekip isterse duvarların hemen dibindeki mağaralara gidip göz atabiliriz. Bu sert yamaçları teknik malzeme olmadan aşabilmenin bir yolu hemen kuzey batısındaki boyna çıkmak. Yaklaşık 1 km lik güzel bir tırmanışla kuzey batı boynu ve oradan da ilk zirveye ulaşacağız. Bu nokta 1800 metre irtifada ve asıl zirveden 600 metre yatay uzaklıkta eğimi çok düşük bir sırt hattıyla ayrılıyor. Bu ilk zirvede mola verip manzaranın keyfini çıkaracak , fotoğraflar çekeceğiz. Derin vadinin aşağı uçlarına ve köye yukardan bakış sunan bu noktada yüksekte olduğunuzu hissedeceksiniz. Evet, bu ilk etap bize tırmanış tadında gelecek ama sonrasında manzara eşliğinde bir bardak çaya değer.

İlk zirveden sonra 1800 metrede asıl zirveye 600 metre yatay yürüyüşle süren bir sırt hattından ilerleyeceğiz. Burası son derece keyifli ve sakin, dinlendiren bir geçiştir. Hattın sonunda çok kısa bir tırmanışla 1900 metre yüksekliğe ulaşmış olacağız.

Artık öğle yemeği zamanı. Zirve, ağaç ve kaya birlikteliği ile sıradışı bir ortam sunar. Kendinize güzel bir nokta bulun ve doğanın keyfini çıkarın. Yemek ve fotoğraf molamız biraz sürecek çünkü bu yüksek noktada kayaların üstünde gezmek ve fotoğraf çekmek çok keyifli. Bulunduğumuz nokta  derin bir vadinin yamacı. Kayaların üstünde ekip liderinin yönlendirmelerine kesinlikle uyunuz.

Mola sonrası 1 km lik orman inişi yapacak ve 1700 metrede bir çeşmeye ulaşacağız, su ikmalinden sonra tekrar 1 km lik kolay bir orman içi tırmanışla 1800 metrede Çalkaya tepesine ulaşacağız. Bu noktada hedef vadimizin üst noktasıdır ve manzarası muhteşemdir. Çalkaya’daki moladan sonra artık köye doğru dönüş yolculuğumuz başlayacak.

Artık vadiden aşağı doğru ineceğiz. Bu vadide çok güzel bir patika var ve dolanarak köye kadar iniyor. Çalkaya’dan köye iniş vadi rotasından 5 km sürer. Değişik kaya oluşumları ve aralarından geçişler, orman geçişi, yan geçişler ve bolca inişi vardır. Artık tırmanış yok. İniş eğimi ortalama %13’tür. Yani çok sert değil. Sadece şelaleyi görmek için biraz zahmete katlanmanız gerekecek. Vadi tabanında gizli bir şelale var. Pek fazla bileni ve ziyaretçisi yoktur. İniş ve çıkışı biraz zahmetlidir ama çok keyifli bir noktadır. Tripod taşırsanız ve ışık açısından şanslıysanız uzun pozlama da yapabilirsiniz.

Vadiden çıkıp köye ulaştıktan sonra aracımızla çorbacıya doğru yol alıyor ve oradan da Ankara’ya dönüyoruz.

Neler Çekilebilir

Aşağıda bu rota üzerinde çekilmiş fotoğrafları görebilirsiniz.

KISA KISA

  • FOTOREK gezisidir. Rota boyunca yürüyüş var. Fotoğraf tadlarını kaçırmayı düşünmüyoruz ve yürüyüşün seyri fotoğrafa göre belirleniyor ama zaman planı ve yürüyüş temposu ile foto molalar etkinlik güvenliği için anlık değiştirilebilir.
  • Genelde açık hava mekanlarda bulunacağımız için günlük kumanyanızı yanınızda getirin. Bir kaç sandviç, çerez, atıştırmalık şeyler ve tabii ki yeteri kadar su . En az 2 lt su. Sıcak çay ve/veya kahve de çok güzel oluyor bizden söylemesi.
  • Yürüyüş var ve kesinlike bileğinizi saran bir ayakkabı giyin. Baton getirin.
  • Değişken hava koşullarına uyum sağlayabilecek şekilde giyinin. Yağmurluğunuzu unutmayın. Makinenizi koruyacak malzemeler almayı unutmayın. Değişik bir kaç boy çöp torbası çok işinize yarayacaktır.
  • Hava ve yol koşulları programda değişikliklere sebep olabilir.


Tarih: 15 Mayıs – Pazar 2016 – 07:30

Hareket Yeri:

Tunus Caddesi – Bilkent Öğrenci Servis Durağı ( Harita: http://goo.gl/maps/m5ot9 )

Biniş Durakları – Lütfen Kayıt Sırasında Belirtiniz:

Tunus – Kalkış                      07:30
Milli Kütüphane                   07:35
Armada                                  07:45
Batıkent Jandarma             07:55
Eryaman Göksu                  08.05

Lütfen kalkış ve ara duraklarda en az 5-10 dk önce olunuz. Her bekleme sonraki duraklarda arkadaşların fazlaca beklemesine sebep olmaktadır.